Varför finns den här sajten?

Vad är egentligen margarin?

Kostchefen i Bollnäs »

Matfetter & deras egenskaper

Den svältande fetknoppen

Stenålderskost

Clownpanelen

Länksamling

Dokument att använda

Fasta länkar
(svenska):

Kostdoktorn.se >>
Andreas Eenfeldts lättbegripliga blogg om mat och hälsa. Och jo, han är en riktig doktor. Läkare.

Johannas kost och hälsa >>
Johanna Söderlunds lättbegripliga blogg om mat och hälsa med bra inlägg i debatten och ögonöppnare.

Fasta länkar
(engelska):

Health & Nutrition by Michael R. Eades, M.D. >>
Dr Eades blogg om mycket som rör lågkolhydratkost och hälsa. Svår engelska ibland, och vass kan han vara. Kul och bra!


Carina Englund, kostchefen som infört lättmargarin i Bollnäs kommuns förskolor
  Carina Englund, kostchefen som
  infört lättmargarin i Bollnäs
  kommuns förskolor.

Kostchefen i Bollnäs

Detta är den märkliga historien om kostchefen i Bollnäs, Carina Englund, som mot föräldrarnas vilja införde lättprodukter och margarin för småbarnen på dagis. Hon får statuera exempel på vad säkert många andra dietister också gjort i sina kommuner, men där det inte funnits föräldrar som velat gå emot, kanske bli tvugna att uttala sig i pressen eller tv, och ta konflikten. Som dessutom kanske med dåligt samvete trott att "tråkigt margarin och lättprodukter ju ändå är hälsosammare, så det är väl bäst..."

Jag hoppas att denna artikel kan ge dessa föräldrar kött på benen och mod i barm att trotsa Livsmedelsverkets felaktiga och förlegade kostregim, att lära sig lite om vad fett och margarin är, vad som är nyttigt och hur det påverkar kroppen. Och inte bara tro på SLVs propaganda.

Fettsnål kost på förskolan upprör

Det hela började när jag tittade på ett inslag i Gävledalas lokala nyhetssändning om "Fettsnål kost på förskolan upprör"(3) (Länk:SVT Regionala nyheter, sök på 'Carina Englund'). Jag går även igenom det nedan.

Jag blev arg över vad kostchefen påstod, och skickade e-post till henne om vad jag tyckte. Jag fick raskt svar, som jag svarade på och ställde motfrågor, och det har jag ännu inte fått svar på (4). Dock har jag på känn vad ett eventuellt svar kommer att innehålla.

Nyhetsinslaget säger väldigt mycket om problemet

Och därför tänkte jag utgå ifrån det som sägs i inslaget när jag klargör vad som inte stämmer med kostråden (och kost-tvånget) som ges av SLV idag. De saker som jag sedan går igenom är överstrukna med gult.

Reportern:
-Sen någon månad tillbaka serveras lättmjölk, lättmargarin och lättfil på Rehns förskola i Bollnäs, istället för bregott, tigermjölk och bollnäsfil. Maria Larsson i Bollnäs har sin son på dagis och hon gillar inte att man har infört den mer fettsnåla maten.

Maria Larsson:
-Jag tycker INTE om det kan jag säga. Jag tycker att det är viktigt att barn får i sig lite extra fett faktiskt. Så jag tycker inte om att det serveras lättmargarin och lättmjölk på dagis, till min son.

Carina Englund, Kostchef:
-Livsmedelsverket gjorde ju en stor undersökning 2003 och resultaten kom först förra hösten 2006, och det visar sig då att barnen, 4-åringar, de som går i 2:a klass, och de som går i 5:e klass, dom äter för mycket mättat fett, de får i sig för lite D-vitamin, de får i sig för mycket salt, för mycket socker, för lite järn och för lite fibrer.

Reportern:
-Livsmedelsverket riktar sig till barn över 2 år. Nyckelhålsmärkt kost handlar om att minska andelen mättat fett, socker, salt och att öka intaget av kostfibrer, fleromättat fett, järn och D-vitamin.

Carina Englund:
-Många har ju trott att det här handlar om att minska fettinnehållet i maten, men det gör det ju inte. Utan här handlar det ju alltså om att få rätt sorts fett, dvs vi ska öka intaget av fleromättat fett, och minska intaget av mättat fett.

Reportern:
-Varför är det farligt att äta mättat fett?

Carina Englund:
-Ja, det är ju gamla vetenskapliga rön som är fortfarande väldigt övertygande att man vet att det innebär en ökad risk för hjärt-och-kärlsjukdomar, för äter man mycket mättat fett och transfettsyror så vet man ju att man får en ökad beläggning av kolesterol till exempel på insidan av av våra blodkärl.

Maria Larsson:
-Det fettintag som de gör under förskoleåren, att man därefter kan se kopplingar till åderförkalkning högre upp i åldrarna det har jag svårt att se.

Reportern:
-Vad ser du för faror med lättprodukterna, då?

Maria Larsson:
-Ja, alltså en inställning över huvud taget att det är så mycket kroppsfixeringar och så vidare att jag tycker att det är viktigare istället att förmedla till barnen att lagom är bäst, så att säga.

Finns det "fel" och "rätt" fett?

Carina Englund säger att Livsmedelsverket (SLV) kommit fram till att barnen äter för mycket mättat fett i förhållande till andra sorters fett. Lite senare säger hon att "...här handlar det ju alltså om att få rätt sorts fett, dvs, vi ska öka intaget av fleromättat fett och minska intaget av mättat fett".

Detta bygger på tanken att mättat fett är dåligt och farligt för oss, medan fleromättat fett är bra. Detta är en mycket grov förenkling, som dessutom inte är sann. Det beror dels på att det är alldeles för förenklat, men även på att dessa rön är gamla och bevisat felaktiga(5). Många samstämmiga nyare rön visar på att det snarare är tvärt om (6).

Vad är bra med fleromättat fett?

Det finns nämligen flera sorters fleromättat fett. Dels de som kallas Omega-6 (n-6) och de som kallas Omega-3. Omega-6-fetter är livsnödvändiga (essentiella) för kroppens försvar och ingår i den inflammatoriska processen, dvs sårläkning, etc. Omega-3 är dess motsats i immunförsvaret och dämpar inflammation. Kroppen behöver ungefär lika mycket av varje för att fungera bäst. Ingen är sämre än den andra. De balanserar varandra. Vad som är dåligt är om den ena sorten tar över och det blir obalans. Men SLVs inställning till vad som är obalans kan diskuteras(7)...

Generellt finns Omega-6 i växter, frön och sädesslag. Omega-3 finns främst i fisk. Om man ökar intaget av Omega-6 (oljor från växter, frön och sädesslag) och inte äter mera fet fisk, får man för mycket Omega-6 och för lite Omega-3. Då ökar den inflammatoriska tendensen i kroppen. Sådant som på lång sikt kan ge reumatism, allergier, och faktiskt hjärt-kärlproblem när vi blir äldre(8).

Gamla rön baserade på lögn och okunskap

Carina Englund påstår senare att "...det är ju gamla vetenskapliga rön som är fortfarande väldigt övertygande att man vet att det innebär en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar..."

Dessa rön drevs av en nutritionist i USA som hette Ancel Keys(9). Han var säkert helt övertygad själv, men för att övertyga resten av världen att fett-över-huvud-taget var dåligt, valde han ut 6 länders statistik ur allt som allt 22 länders statistik, eftersom man då kunde hitta samband mellan fettintag och sjukdom. Om man tog med information från alla 22 länderna fanns inget samband. Detta finns väl beskrivet i Uffe Ravnskovs bok Kolesterolmyterna och i Lars-Erik Litsfelts bok Fettskrämd. Jag beskriver det även noggrannare i artikeln om dålig forskning. Han mixtrade med andra ord med datat för att få det att se ut som det fanns ett samband.

Fettlösliga D-vitaminer och utarmat margarin

Carina Englund: "...de får i sig för lite D-vitamin, de får i sig för mycket salt, för mycket socker, för lite järn och för lite fibrer."

Det D-vitamin som barnen får i sig för lite av är fettlösligt. Det behövs alltså fett för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig detta. Alla konstgjorda bordsmargariner och alla lätta mjölkprodukter, är berikade med D-vitamin på konstgjord väg. Om man dricker ett glas lättmjölk, berikat med D-vitamin, finns där inte särskilt mycket fett att lösa det i så att kroppen kan ta det till sig. För att få i sig rekommenderat dagsintag av vitamin-D (10 mikrogram för barn) räcker det istället med att äta 50g sik, eller 100g kantareller, eller 150g äggula, eller 90g lax, eller 75g sardiner, eller 100g makrill, eller 200g tonfisk, eller 30g ål. Fler tips på naturliga D-vitaminkällor. Den berikade lättmjölken måste du dricka 2,5 liter av, eller äta 1,3 hekto margarin. Dessutom är det omtvistat huruvida människan kan ta upp den sorts D-vitamin som används i berikning.

Kött är en ypperlig källa till järn. Fler skulle nog äta mer kött om det inte fanns så många larm om hur farligt det är att äta kött. Många av dessa larm drar snabba slutsatser om att det är pga det mättade fettet. Men det kan ju lika gärna vara alla de tillsatser, som nitriter, som finns i köttprodukter idag. Köttets fett är dessutom inte bara mättat, utan innehåller enkelomättat fett, och en massa fleromättat omega-6 från spannmål som kon har ätit.

Mättat fett och transfett klumpas ihop

Vidare säger Carina Englund: "...för äter man mycket mättat fett och transfettsyror..." Och det är ett mycket typiskt uttalande för någon vars näringskunskap kommer från SLV. Likheten mellan mättat fett och transfett är att båda är stela i rumstemperatur. De fungerar med andra ord bra i mat som ska vara sval och stel, som kakor, bröd, kex, etc. Men konstgjorda transfetter är industriellt processade, fleromättade fetter som människokroppen inte utvecklats till att kunna hantera. De har bara funnits i hundra år. Vad de gör med kroppen är ännu inte känt, men mycket pekar på att de är skadliga på många sätt. Mättat fett har människan ätit under hela sin utveckling, och kroppen känner igen det mättade fettet och kan använda det.

De undersökningar som ligger till grund för SLVs åsikt att mättat fett är hälsovådligt är utförda utan att särskilja industriellt härdat fett (transfetter) och naturligt mättat fett. Nyare rön, som SLV inte tagit till sig, tyder på att mättat fett är inflamationshämmande och fullt av nyttigheter. Men att erkänna det skulle ställa SLVs alla kostråd på ända, och belysa att de tänkt helt fel och gett helt felaktiga hälsoråd i över 30 års tid.

Danmark förbjuder transfetter

I Danmark har motsvarigheten till SLV utövat påtryckningar så att konstgjorda transfetter är förbjudna. I Sverige vill SLV inte gå så långt. Det kanske beror på att svenska SLV tillhör jordbruksdepartementet, medan den danska motsvarigheten tillhör hälsomyndigheterna. Om de som ska ge oss råd om vad vi ska äta, styrs av de som producerar maten, hur troligt är det då att de skulle gå emot producenternas vinstintressen?

Kolesterolskräcken

Carina Englund: "...man får en ökad beläggning av kolesterol till exempel på insidan av av våra blodkärl."
Detta uttalande baserar sig på flera fel i flera led.

1) Det mesta av fettet som belägger insidan av blodkärlen vid arteroskleros (åderförkalkning) är omättat!

2) Att förknippa mättat fett med måttet av "totalkolesterol" i kroppen har man gått ifrån sen 70-talet. Mängden totalolesterol i blodet har inget samband med utvecklandet av arteroskleros, och inget samband med vilka som får hjärtproblem.

3) Om man delar upp blodets innehåll i LDL, HDL, VHDL och triglycerider, kan man väldigt förenklat kalla viss sorts kolesterol "det goda kolesterolet" och andra sorter "det dåliga kolesterolet". Det ämne av alla dessa som har starkast samband med utvecklandet av hjärt-kärlproblem är triglyceriderna. Och dessa höjs markant av att man äter mycket och raffinerade kolhydrater, inte fett.

4) Vetenskapen kommer närmare och närmare slutsatsen att hjärt-kärlsjukdomar beror på en inflammatorisk process. De undersökningar som visar på samband mellan fettintag och hjärtsjukdom, visar också på ett ökat intag av socker, raffinerat mjöl, och konstgjorda transfettsyror. Det kan lika gärna vara dessa som bidrar till hjärt-kärlsjukdom, som det mättade fettet, men man har inte bemödat sig med att undersöka det.
(Ovan information är hämtad ur Gary Taubes "Good Calories, Bad Calories" Knopf förlag, USA)

Fettskrämd - kolhydratberoende

Om man inte ska äta fett som energi, och inte äter så mycket protein i form av kött, fisk och ägg eftersom det är dyrt, så återstår bara kolhydrater att äta. Om man tar bort fettet ur maten får den mindre smak. Livsmedelsindustrin tillsätter istället socker, eller konstgjorda sötningsmedel, smakförstärkare, modifierad stärkelse och andra processade kolhydrater för att maten ska smaka gott. Dessa ämnen bidrar till att blodsockret går upp och ner, och att man småäter igen när blodsockret är lågt. Blodsockret påverkar även mängden insulin i kroppen, och insulin lagrar in energin i maten som fett i cellerna. Man blir med andra ord fet och hungrig.

Fett mättar - länge

All propaganda mot fettet i maten från SLVs håll, gör att många svenskar (som västerlänningar i allmänhet) väljer bort fet mat, skär bort fettet från köttet, äter lightprodukter, och en massa mellanmål eftersom de blir hungriga hela tiden. Om svenska folket inte vore så rädda för fett skulle de antagligen vara smalare, friskare och nöjdare. Naturligt fett är gott. Och nyttigt.

Theresa Sandin


Referenser:

1) Föreläsning av Dr Annika Dahlquist samt personligt samtal med Lars-Erik Litsfeldt,
   2007-11-11 Hälsans Hus, Stockholm:
   SLV arbetar aktivt för att införa lättmargarin och fettsnåla mjölkprodukter i förskolan.

2) Statens Livsmedelsverk

3) SVT, Regionala nyheter, Gävledala

4) E-postkorrespondens med Carina Englund, kostchef i Bollnäs kommun

5) Boken Good Calories, Bad Calories av Gary Taubes, eller Koesterolmyten av Uffe Ravnskov, visar hur Ancel Keys manipulerade data för att bevisa att kostfett gav hjärtsjukdom.

6) " För lite fett gör fyraåringar feta" Göteborgsposten 2007-11-15

8) SLVs hemsida menar, stick i stäv med andra expertgrupper, att jämvikten mellan fleromättade fetter bör vara 80-90% omega-6 mot 10-20% omega-3. Dessutom låter man påskina att människan kan tillgodogöra sig de enklare formerna av omega-3 som finns i växter. Inga andra experter håller med om detta. Men detta passar SLVs egan kostråd.

7) The Dangers of Polyunsaturates - Mary Enig. Hon är ansedd som en av de främsta fett-experterna i världen.

8) Wikipedia om Omega-3

9) Dr M Eades om Ancel Keys

Weston A Price Foundation - Basic Nutrition: The Miracle of Vitamin D

http://johannaskost.blogspot.com/2007/05/ppet-brev-till-landets-skolor-frskolor.html



Appendix:

E-postkorrespondens mellan mig och Carina Englund, kostchef i Bollnäs kommun

Jag skrev 2007-11-12:
Ang uttalanden i Nyheterna Gävledala

Du citeras:
- Många tror att det handlar om att minska mängden fett i maten, men det gör det inte. Det handlar om att få rätt sorts fett, fleromättat, och minska mängden mättat fett, säger Carina Englund, kostchef på Bollnäs kommun.

Vet inte du att det finns flera sorters fleromättat fett. Bland annat omega-3 och omega-6, och att dessa ska finnas I BALANS i vår kost? Om barnen ska ha mer av något fett ska de ha mer omega-3, och absolut inte mer omega-6 som vetenskapligt bevisat tränger undan det lilla omega-3 som finns i kosten! Tag gärna reda på mer om skillnaden på olika omättade fetter...

Att klumpa ihop "fleromättade fetter" och säga att barnen behöver mer av dem är en sån förenkling av sanningen att det blir en lögn.

Theresa Sandin


Hon skrev 2007-11-13:
Ang. Ang uttalanden till Nyheterna Gävledala

Hej.
Naturligtvis känner jag till att det finns olika sorter av fleromättade fetter. Om du har blivit intervjuad av media någon gång så har du kanske märkt att de oftast inte är intresserade av några fördjupningar. I alla fall inte när det gäller korta nyhetsinslag. Vad gäller detta specifika uttalande från mig, så grundar det sig på Livsmedelsverkets sammanställning av den stora barnundersökningen. Naturligtvis finns det i den tjocka skriften på 200 sidor detaljer om detta, likaså i det vetenskapliga underlaget till SNR. Svårt dock att under tre minuters intervju förklara detta, när de många inte ens känner till skillnaderna mellan de olika fettkvalitéerna. För mig var det också viktigare att förklara att de förändringar som Livsmedelsverket föreslår primärt handlar om fettkvalitét och inte om fettmängd!

Hälsningar Carina Englund, kostchef
Barn- och utbildningsförvaltningen
Telefon: 0278-251 63
Fax: 0278-253 43
E-post: carina.englund@bollnas.se


Och jag svarade på det 2007-11-13:
Ang. Ang uttalanden till Nyheterna Gävledala

Förvisso. Men vilka förändringar föreslår du då i så fall ska göras för att:

1, motverka den ÖKNING av omega-6 fetter som det innebär att äta lättmargarin

2 påverka att barnen får i sig motsvarande mer omega-3 för att få en bättre fettsammansättning i maten

3, motverka att barnen bara får i sig ännu mer näringsfattiga kolhydrater

Dessutom, varifrån får man det att mättat fett skulle vara så onyttigt? Mig veterligen gör SLV inte ens skillnad på konstgjorda transfetter (finns i kex, bröd, och bagerimargarin) och mättat fett.

Om något ska bort ur barnens mat är det konstgjorda transfetter, bagerimargarin (i form av bargeri-bakat bröd och kex, och omestrade omega-6fettsyror i form av margarin.)

Fettexperter världen över börjar dessutom bli mer och mer klara över att mättat fett är inflammationshämmande och nyttigt på många andra sätt. Att de gamla undersökningar som ligger till grund för det mättade fettets dåliga rykte baseras på härdade fetter och att omega-6fetterna smyger sig in i vår kost genom djurens foder, matoljor, margarin, etc.

Jag tycker att det är skandal att myndigheter ska lägga sig i vad barnen ska äta på dagis mot föräldrars vilja. Inte nog med att SLV's kostråd är så förenklade att de blir osanna och baserade på så ovetenskaplig grund som det är, men insatta och medvetna föräldrar ska inte få bestämma över sina barns kost?!

Jag och flera med mig kommer att arbeta för att motverka detta ni gör, kosta vad det kosta vill.

Jag skrev igen 2007-11-27:
Ang. Ang uttalanden till Nyheterna Gävledala

Eftersom jag ännu inte fått något svar från dig angående vad ni tänker göra för åtgärder mot att barnen med den nya fettsnåla margarinkosten bara får i sig ännu mer omega-6 och kolhydrater, så meddelar jag att jag tänker ta vad du säger i inslaget och göra en debattartikel och statuera exempel på hur befängda dessa förlegade idéer är, och vad de orsakar hos våra barn.

Jag skickar dig manuset när artikeln är färdig så kan du kommentera om du bryr dig. Jag kan lova dig att detta kommer att gå långt, då vi är många mödrar som håller oss ajour med vad i kosten som verkligen är ohälsosamt och vad som kommer som direktiv ifrån SLV och professor Bengt Vessby. Bengt "Margarinkungen" Vessby, avlönad av margarinjätten Carlshamns mejeri. Inte underligt att han tycker att vi ska äta mer margarin.

Theresa Sandin

Svar från Carina Englund 2007-11-27:
Ang. Ang uttalanden till Nyheterna Gävledala

Hej igen. I mitt sista mail till dig rekommenderade jag dig att kontakta Livsmedelsverket för att föra vidare diskussion med t.ex. Wulf Becker. Som jag också har nämnt tidigare följer jag som kommunal tjänsteman de direktiv som kommer från vår regerings förlängda arm. Att ta en vetenskaplig diskussion utifrån internationella vetenskapliga undersökningar överstiget min kunskapsnivå (har endast en fil mag). Tag som sagt därför diskussionen med de professorer som finns på Livsmedelsverket. ps. Jag trodde att Carlshamns margarin försvann för flera år sedan då företaget såldes till ett finskt företag. Vilket är det varumärke som man använder nu? ds.
Hälsningar

Carina Englund, kostchef

Igen 2007-11-27:
Ang. Ang uttalanden till Nyheterna Gävledala

hej igen. Jag glömde en sak: det är meningslöst att skicka en artikel till mig eftersom jag inte tänker kommentera vad du skriver. Skicka den i stället till Livsmedelsverket!
Hälsningar

Carina Englund, kostchef

Mitt svar 2007-11-27:
Ang. Ang uttalanden till Nyheterna Gävledala

Hej Carina!

Jag tror inte jag har fått något mail om att jag ska kontakta Becker. Jag kan bara hitta ett mail från dig innan jag fick dessa två.

Visst ska jag försöka påverka professorerna på SLV. Men det känns bra att höra att du bara gör detta för att du "som kommunal tjänsteman [följer] de direktiv som kommer från vår regerings förlängda arm". Det betyder, att även om du har ett stort intresse för näringsforskning och mat, så är det inte upp till dig att bestämma utifrån vad du tycker, utan utifrån vad SLV har bestämt.

En fil mag borde dock räcka mycket långt om man vill sätta sig in i den forskning som ligger bakom nuvarande kostråd. Tyvärr måste man tänka utanför rutan, att kanske inte mättat fett är boven, som ger högt totalkolesterol som ger hjärtinfarkt. Att dessa samband inte finns inser nämligen vilken snickare som helst. Likaså översimplifieringen med fleromättade fetter.

Carlshamns finns inte längre, utan är upplöpta av Keiju. Men Vessby avlönades av dessa under många år, på samma gång som han skulle tala om för dig vad du skulle säga att mina barn ska äta. Vad jag vet är det fortfarande hans ord som gäller.

Om du hittar det mail jag skulle ha fått, får du gärna skicka det igen, då det tyvärr inte finns hos mig och jag är intresserad. I övrigt vänder jag mig vidare till SLV.

Tack för ett vänligt bemötande!

Theresa Sandin

Sen får jag vidarebefodrat 2007-11-28:
Vb: SV: SV: Förlegat igen om mättat fett

Hälsningar

Carina Englund, kostchef
Barn- och utbildningsförvaltningen
Telefon: 0278-251 63
Fax: 0278-253 43
E-post: carina.englund@bollnas.se
----- Vidarebefordrat av Carina Englund/KONTOR/BUK/Bollnas kommun
2007-11-28 08:20 -----


2007-11-08 12:45

Till

Kopia

Ärende
SV: SV: Förlegat igen om mättat fett

Hej,
Tack för brev. Det finns en rad missuppfattningar om näringsrekommendationerna, deras underlag, omega-3- och omega-6-fettsyror m.m. Bif en artikel om fettrekommendationerna som du kan ha som underlag. Titta också på våra texter om fett ( http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14555&epslanguage=SV ) och omega-3-fettsyror ( http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14556&epslanguage=SV). Den vetenskapliga grunden för näringsrekommendationerna redovisas i boken om NNR 2004 (Nord 2004:13). 7-country studien ingår inte i referenslistan till fettrekommendationerna, men den är ett bidragit till forskningen kring betydelsen av fettkvalité och hjärt-kärlsjukdom
Vänliga hälsningar,
Wulf Becker
Chefsnutritionist, professor, Dr Med Sc
Nutritionsavdelningen
Livsmedelsverket
Box 622
751 26 Uppsala
tel +46 18 17 57 31
fax +46 18 17 53 50
e-post wulf.becker@slv.se

Hej,
Tack för brev med frågor om margarin. Den artikel du refererar till innehåller en rad felaktigheter och överdrifter. Livsmedelsverket har inget med artikeln ifråga att göra. Fakta om tillverkning och egenskaper hos margarin och andra matfetter finns på vår webbplats, se http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=3316. Livsmedelsverket rekommenderar i första hand magra matfetter till smörgås och flytande margarin eller oljor till matlagning. Mer information om kostråden finns på vår webbplats, se http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=2306 och http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=9005. Dessa grundar sig på de svenska näringsrekommendationerna som kom i en ny upplaga förra året, se http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=2866.

Jag hoppas att denna information ger dig tillräckligt faktaunderlag för att svara på olika frågor. Hör gärna av dig om du har ytterligare frågor.

Vänliga hälsningar,

Wulf Becker
professor, Dr Med Sc
Nutritionsenheten
Livsmedelsverket
Box 622
751 26 Uppsala
tel +46 18 17 57 31
fax +46 18 17 53 50
e-post wulf.becker@slv.se

(Texten är något redigerad då länkarna visades ofördelaktigt i min e-postklient)

Mitt svar 2007-11-28:
Re: Ang. Re: Vb: SV: SV: Förlegat igen om mättat fett

Hej Carina! Tack för vidarebefodringen.
Jag ska bara störa lite till. Finns det någon information om vilken artikel det refereras till och vilka frågor brevskrivaren ställer, som W Becker kontrar? I övrigt ska jag vända mig till Becker direkt.

Theresa Sandin

Kostchefens svar 2007-11-28:
Re: Ang. Re: Vb: SV: SV: Förlegat igen om mättat fett

Hej igen.
Det är en person som i mail till mig använder sig av exakt samma ordalydelse och hänvisar till exakt samma personer/skrifter som du gör.

Hälsningar

Carina Englund, kostchef

Mitt svar 2007-11-28:
Re: Ang. Re: Vb: SV: SV: Förlegat igen om mättat fett

Eh?
Jag refererar till ett nyhetsinslag med dig, och till B Vessbys inblandning i margarintillverkning. Inga skrifter eller andra personer, så nu blandar du nog ihop personer.

Oavsett vem personen är skulle det vara intressant att få veta vilka frågor Becker svarar på i och med mailet. Men han kanske svarar på det själv.

Theresa Sandin

Stafettpinnen går vidare

Wulf Becker, näringsenheten, SLV
  Wulf Becker, näringsenheten, SLV.

Jag vänder mig då vidare till Wulf Becker, nutritionist på SLV, eftersom kostchefen med Fil Mag (i näringslära, får man hoppas) inte vill, eller anser sig kunna svara på hur barnen ska kunna bibehålla den bra nivån på fettintaget, om de äter lättprodukter. Ska de äta 3 ggr så tjockt med lättmargarin på mackorna? Eller kanske ta sig en 'hutt' rapsolja till maten? Eller blir det så att de istället äter fler mackor för att få i sig den energi de behöver? Då blir fettmängden mycket lägre, kolhydratandelen mycket större, mängden A eller D-vitammin i bröd är så liten att bröd inte finns med i "näringstoppen", en SLV-skrift som Wulf Becker själv skrivit förordet till och deltagit i arbetet med. Dessa råd har kommit som en brasklapp ända sen "Socialstyrelsen vill att man äter 6-8 skivor bröd om dagen". varför kan man fråga sig.

Riksmaten - barn 2003

Enligt det dokument som finns på SLVs hemsida om resultaten från undersökningen som Englund hänvisar till:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=12488&epslanguage=SV
ska fettkvaliteten förbättras i barnens mat genom att:
* välja lättmjölk istället för standard- och mellanmjölk
* välja magrare (nyckelhålsmärkt) ostsorter istället för fetare
* välja magrare köttpålägg som exempelvis skinka istället för ost
* välja en fiskrätt istället för en korvrätt i veckan
* välja flytande fetter i matlagningen istället för fasta fetter
* halvera mängden godis, snacks och bakverk

Som vanligt så slår logiken slint

För det första så står här inget om lättmargarin på mackorna, det verkar vara Englunds egen tolkning. Det står inget om margarin över huvud taget, bara att inte använda fasta fetter till matlagning.

För det andra, om fettmängden var bra, hur ska den kunna fortsätta vara bra om man skär ner fettet med mer än hälften? Hur ska barnen få i sig det fett de behöver? Svaret blir att det får de inte, de får bara äta fler mackor, och får i sig mer näringsfattiga kolhydrater.

Eller ska fiskrätten, som ska ersätta en förmodad korvrätt en gång i veckan, ge allt det fleromättade omega-3fett som barnen behöver när de äter mer omega-6 via margarin? En ruskigt fet fisk, må jag säga! Tala om för mig vilken det är så ska jag äta den själv, istället för dyra omega-3kapslar!

Man anser att mat till barn bör stekas i värme/ljus/syre-känsliga omättade fetter, som naturligtvis då härsknar och bryts upp och bildar fria radikaler. Fleromättat, lättflytande, fett förstörs av värme! Man ska steka i så värmetåligt fett som möjligt. Smör eller kokosfett.

SLV menar ju att smör och kokosfett (mättat fett) är skadligt
(http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=19253&epslanguage=SV) och orsakar hjärtsjukdom via höjt kolesterol (vilket på senare tid har visat sig vara helt galet) och har valt de undersökningar som stödjer detta som grund för sina kostråd. Det finns en massa studier som visar på att inget samband finns mellan mättat fett och hjärtsjukdom, men dessa väljer man alltså att bortse ifrån.


Mitt första e-postmeddelande till Wulf Becker 2007-11-29:
Angående direktiv att barn i kommunal förskola ska äta lättmargarin

Hej Wulf Becker!

Jag har efter epostväxling med Carina Englund, kostchef i Bollnäs kommun, blivit hänvisad till dig då, som hon uttrycker det, hon i egenskap av "kommunal tjänsteman [följer] de direktiv som kommer från vår regerings förlängda arm." Vidare menar hon "Att ta en vetenskaplig diskussion utifrån internationella vetenskapliga undersökningar överstiget min kunskapsnivå (har endast en fil mag)". Så då vänder jag mig direkt till dig.

Dels skulle jag vilja veta vilka frågor och påståenden du svarar på i dessa 2 epostbrev (nedan). Och dels skulle jag vilja veta vad som stod på de dokument som är länkade i det andra brevet men som nu inte finns tillgängliga längre. Jag skulle även vilja veta varför de inte finns tillgängliga.

Jag vill även tillägga att jag är skribent och beroende på utvecklingen av min undersökning kommer eventuella kommentarer eller brevväxling att publiceras.

Med vänliga hälsningar,
Theresa Sandin

(Samt den text som vidarebefodrades från honom via Carina Englund till mig 2007-11-28 som heter "Vb: SV: SV: Förlegat igen om mättat fett". Den kan läsas ovan. Dock fungerar bara de två första länkarna, resten verkar borttaget.)

Theresa Sandin



 

Kontakta mig via e-post: [argesh@kahlin.net]